måndag, november 29, 2010

Julkakor med anor från svunnen tid

I Jämtland bakas fortfarande på sina håll en sorts kakor som dialektalt kallas för "Pe Persa Märet krusa". De bakades ursprungligen av en kvinna som hette Märet i förnamn. Hennes man hette Per Persson och därför kallades hon i folkmun enligt den tidens sed för "Pe Persa Märet". Hon var född någon gång i mitten på 1860-talet och till yrket var hon finbagerska.

Glädjande nog har kakreceptet levt kvar till våra dar, om än i moderniserad form. Recept från 1800/1900-talet brukar ju annars vara ett kapitel för sig. De utgick från att man alltid visste hur man skulle göra, så måttangivelser och annat var sällan eller aldrig exakta.

Julkakor














De är inte precis lättbakade de här kakorna. Det fordras en hel del pyssel innan de är klara. Bland annat krävs det att man gör två olika sorters degar.

Märit använde med all säkerhet inte aluminiumformar i bageriet utan gammaldags bakelseformar av bleckplåt som går att återanvända om och om igen.

Pe Persa Märet krusa
ca 60 stycken

Första degen:
200 g smör
1 äggvita
3/4 dl vispgrädde
3 ½ dl vetemjöl

Mjuka upp smöret. Tillsätt äggvitan och vispgrädden samt mjölet lite i sänder. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet i en timma. Kavla sedan ut degen tunt och ta med runt mått ut kakor (ca 5 cm i diameter) som täcker botten i små aluminiumformar.

Andra degen:
450 g smör
3 ½ dl socker
1 äggula
7 ½ dl vetemjöl

Smöret rörs med socker och äggula. Sist inarbetas mjölet. Rulla degen till smala stänger. Skär av i lagom långa bitar, böj dem i ring och lägg så att de bildar en krans eller sida i aluminiumformarna.

Fyllning:
4 dl fast hallonsylt
100 g hackad mandel

Fyll med lite hallonsylt i mitten. Spill ingen sylt utanför. Då blir det näst intill hopplöst att få kakorna ur formarna. Strö över hackad mandel. Ställ formarna på plåtar och grädda i 200°, cirka 15 minuter på första falsen nerifrån räknat.

Nygräddade är de oerhört sköra. Stjälp upp dem i handen först när de stabiliserat sig och kallnat helt och hållet.

5 kommentarer:

  1. Sånna där kakor gjorde alltid min farmor. Jättesöta och goda!

    SvaraRadera
  2. Helena: Är det sant? Vet du möjligen vad din farmor kallade de kakorna?

    SvaraRadera
  3. Vad trevligt att du lagt ut detta recept. Och nog använde Pe-Märit bleckplåtsformar alltid. De finns ännu kvar i vår familj. Pe-Märet är nämligen min mormors farmor. Min mormor är den som har ärvt formarna. Vi bakar dessa kakor endast till jul och min morfars födelsedag.

    SvaraRadera
  4. Hej Josefin,
    Vad kul att höra från ett ättling till Pe-Märit. Jag har hört så mycket gott om henne och förstår helt och fullt varför "Pe Persa Märit krusa" inte bakas oftare och av vem som helst. Det är de mest avancerade kakor jag gett mig på att baka någonsin.

    PS: Jag hade en farbror som var konditor, har faktiskt kvar några av hans bleckplåtsformar också.

    SvaraRadera
  5. Har bakat en sats i dag å dessa Bakar vi alltid till jul:-) har ett tips till mindre pyssel å kladd. istället för att kvala ut deg1 så rullar jag kulor å plattar ut i formen eftersom degen kan va väldigt svår att kvala. och deg 2 använder jag en sprits påse som jag klippt ca 2-3 cm hål och spritsar runt och hallonsylt på flaska gör det lättare å mindre spill så gick det som en dans för mig:-)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...