måndag, januari 03, 2011

Mattips: Currysoppa med rest på julskinka

Jul- och nyårshelgen har passerat med alldeles för mycket mat. Jag misstänker att det inte bara är jag som rätt och slätt känner av en viss matleda nu när det hela är över för den här gången.

När barn och barnbarn hade åkt hem till sitt undrade jag hur i all världen två personer skulle klara av att äta upp all den mat som trängdes i ett överfullt kylskåp utan att något skulle behöva förfaras och kastas i sophinken.

Ta julskinkan till exempel, den blir ju en veritabel bakteriehärd om den får åka ut och in ur kylskåpet under flera dagar. Alltså skivades den helt sonika upp och hamnade i frysen redan på juldagen.

Det är också dags att ta sig en ordentlig funderare över vårt julbord som har traditioner som definitivt hör en förgången tid till. Vad är det egentligen som går åt? Vad kan vi slopa helt och hållet nästa år?

Idag, måndag den 3 januari 2011, serveras det enbart en mjuk och len currysoppa till middag. Faktiskt en av de godaste soppor jag vet. Så god att den till och med kan fungera som förrätt på en bättre middagsbjudning. Enkel och billig. Inte alls krånglig.

Currysoppa


Du fräser bara hackad lök och tärnat äpple i curry, rör ner lite vetemjöl och späder med köttbuljong, mjölk och crème fraiche. Ett par hekto kokt skinka strimlas och gör soppan mättande. Rester av julskinka kan användas till denna goda soppa. Klippt persilja och tärnat äpple passar bra som garnering.

Det som gör den så god är just kombinationen äpple och curry. Receptet i sin helhet har jag publicerat för många år sedan här på bloggen fast det är numera gömt i arkivet. Här har jag det: Currysoppa.

9 kommentarer:

 1. Det låter verkligen supergott med currysoppa. Så som vädret är nu så är ju soppa bara rätt :)

  SvaraRadera
 2. Helena: För mig gäller det nu främst att vänja kroppen vid att äta mindre mängd mat. Då känns det aldrig fel att äta soppa. Dessutom blir man så behagligt mätt.

  SvaraRadera
 3. Bra med sopptips. Vi försöker äta det en gång i veckan, men nu var det ett tag sedan.

  Jag har också svårt för mat som åker in och ut ur kylan flera dagar. Vi är inte så jättebra på julmat överhuvudtaget, men vissa önskemål finns till varje jul.

  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 4. Åsa: Det skulle inte bli så många olika rätter om jag fick bestämma helt ensam vad som skulle finnas på julbordet. Men när det är flera stycken i olika åldrar som alla har synpunkter på vad som måste finnas med, ja då går det lätt överstyr.

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag tänkte passa på att önska gott nytt år och tipsa om min blogg som du hittar på http://wordsbyme.se. Där kan du läsa om mitt 2010, mina senaste shoppingfynd, se mina senaste tavlor osv.. Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 6. Jo, det hade varit väldigt kort tid mellan graviditeterna, men det är bara påhittade barn. Detta har jag gjort för att kunna visa upp tavlorna. :) Men jag förstår att du reagerade på det korta mellanrummet, hehe. :)

  Tänka sig att vi faktiskt gjorde samma sak i år, alltså skar upp julskinkan i tärningar som vi frös in. Utav detta blir det pyttipanna och pastasåser :)Så onödigt att kasta en hel julskinka ju!

  SvaraRadera
 7. Hanna: Jag tänkte väl det..fast ingen omöjlighet.

  SvaraRadera
 8. Ja, soppa är ju smaskens så här års. Perfekt att trolla bort skinkan med:)

  SvaraRadera
 9. Sofie: I den här soppan ska du inte alls trolla bort julskinkan:). Lite tuggmotstånd behövs. Fint strimlad passar den som hand i handsken.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...