Min man och jag firade bröllopsdag på tu man hand för en vecka sedan. Som de flesta förmodligen redan vet, har alla bröllopsdagar begåvats med namn. I vårt fall handlar det om något så oromantiskt som blybröllop, enligt den lista som någon av outgrundlig orsak hittat på.
Traditionen säger att mannen ska ge hustrun en gåva av just det material som bröllopsdagen blivit tilldelad. Guld går an, silver likaså, men bly... du kan läsa mer om företeelsen på denna blogg och samtidigt få en mans syn på det hela: Apropå bröllopsdagar.
När jag berättade om seden för min man, livskamrat och allra bästa vän, undrade han om jag ville ha ett blysänke eller kanske ett tillhygge i form av en blydagg. Jag gillar att få presenter men mitt svar blev nej, tack men nej.
Det behöver inte nödvändigtvis vara nyårsafton för att kalasa på hummer. Därför föreslog jag att vi skulle köpa och dela på en färsk sådan till en liten supé på kvällskröken. En delikatess jag varken ätit eller tillagat tidigare. Tyvärr, den färska var alldeles för dyr. Den frysta kanadensiska däremot kostade mindre och vi behövde ju bara en enda.
Nu är det en gång för alla så att man får vad man betalar för. Den kanadensiska är inte så välmatad och passar därför bäst att gratinera. Det blev alltså till att dryga ut hummerköttet med en svampstuvning. Det skedde enligt följande recept:
INGREDIENSER:
1 djupfryst hummer
STUVNING:
2 dl torkad Karl Johansvamp, blötlagd och avrunnen
1 msk smör
1 dl vispgrädde
salt
1 krm kajennpeppar
1 msk konjak
hummerkött
riven ost (2-3 msk)
GÖR SÅ HÄR:
Tina hummern långsamt i kylskåp. Stick sedan med spetsen på en vass och kraftig kniv mellan ögonen på hummern. Klyv längs mittlinjen.
Knäck klorna med en nötknäppare. Ta ut allt kött ur kropp och klor och skär det i grova bitar. Skölj skalhalvorna med kallt vatten. Ånga bort all fukt ur den torkade och blötlagda Karl Johansvampen i en varm stekpanna och fräs sedan i smör. Späd med grädden. Smaka av med lite salt och kajennpeppar.
Låt stuvningen puttra tjock på svag värme, tillsätt konjak och lägg i allt hummerkött. Fördela stuvningen i de två hummerskalhalvorna, strö på riven ost och gratinera i 250°, 5-8 minuter.
Rostat bröd, smör och det vita fyndvinet Dr L Riesling (nr 7218, 79 kronor) till det. För att ge äktenskapet ännu mer näring följdes hummern upp med ett antal ostar från Skärvångens bymejeri samt kex och pumpamarmelad.
Grattis på bröllopsdagen!
SvaraRaderaMitt bästa matminne är faktiskt just när jag åt hummer för första gången! Det åt vi på en semesterresa och den var gratinerad. Kommer aldrig att glömma hur gott det var. Jag har ätit det fler gånger, även det på restaurang, men vi har aldrig gjort det själv.
MÅ Gott: Tack för det.
SvaraRaderaJa, hummer är fantastiskt gott. Om jag sen bara kunde få bli miljonär skulle jag äta havets svarta guld betydligt oftare.
Grattis så här i efterskott.
SvaraRaderaVi käkade hummer senast på lillenyårsafton, men precis som hos er så fick det bli en "icka-färsk", huga vilket pris de färska hade...
Mårtenssons kök: När jag handlade inför nyårshelgen såg jag att det fanns färsk hummer i kyldisken. Då är det ändå en liten ICA-butik. När jag såg priset tänkte jag i mitt stilla sinne att de här köper nog ingen till det priset...kanske kommer de att finnas för halva priset efter nyår. Så fel jag hade.
SvaraRaderaDen färska hummern på ICA kanske köptes av någon som firade guld- eller diamatbröllop? Eller av en som skulle fria och bjuda fint före ;)
SvaraRaderaVi åt också av frusen hummer och den passar bäst att gratinera.
Grattis i efterskott!
(En BLYgsam ros hade kanske funkat?)
Du är rolig du Lena...:) men den da'n min man offrar en slant på en snittblomma, av vad slag det vara må, finns det anledning att rita kors i taket.
SvaraRadera