måndag, maj 23, 2011

Muckalica: Mustig Balkangryta med kött och grönsaker

Den allra första gången jag lagade till Muckalica (eller Mućkalica som det egentligen stavas) var en februaridag 1972. Orsaken till att jag minns det så väl, beror på att det var då som vårt flyttlass gick från Härnösand till Jämtland.

Med anledning av det skulle ett tjugotal nya arbetskamrater bjudas på inflyttningsfest och något ätbart. Receptet på Muckalica hade jag hittat i Allt om Mat som då var en i sitt slag helt unik tidning.

På svenska beskrevs köttgrytan som jugoslavisk. Eftersom kartan har ritats om sedan dess och det forna Jugoslavien inte längre finns, ser jag ingen annan råd än att döpa om dagens Muckalica-gryta till Balkangryta på svenska.

Muckalica: Balkangryta med kött och grönsaker














INGREDIENSER:
8 personer

1 kg nötkött (märgpipa eller ytterlår)
300 g magert fläskkött (färsk skinka eller bogfläsk)
4 stora gula lökar
500 g paprika (grön eller röd)
500 g tomater (färska eller på burk)
4 klyftor vitlök
2 tsk salt
2 tsk paprikapulver (välj ev. "Paprika stark" för mer hetta)
2 tsk nymalen svartpeppar
½ dl matolja
ev. 1 knippe klippt persilja


GÖR SÅ HÄR:

1. Skär allt kött i tärningar (ca 3x3 cm).
2. Hacka lökarna och fräs hacket i matolja.
3. Bryn köttet i resten av matoljan.
4. Skär paprikorna i strimlor och färska tomater i klyftor.
5. Blanda kött, grönsaker och lök i en stor stekgryta.
6. Pressa över vitlök, tillsätt salt och övriga kryddor.
7. Slå på vatten så att det knappt täcker.
8. Koka upp och sjud under lock tills köttet är mört. Det tar ca 1½ timma.
9. Smaka av och justera kryddningen. Allkryddan Vegeta passar bra att tillsätta mot slutet av koktiden.

Vegeta ska finnas i större livsmedelsbutiker och bör numera gå att få tag på MSG-fri.

TILLBEHÖR:
Ett gott lantbröd att suga upp den goda och mustiga såsen med är nästan ett måste.

Potatis eller ris.

Salladen vid sidan om behöver inte vara av det märkvärdigare slaget. Det räcker att man skär tomater i bitar, skalar och skär gurka i halvmånar, skivar rödlök tunt, saltar och stänker över några droppar olivolja och blandar samman.

2 kommentarer:

  1. Mustiga grytor är något vi gillar, slänger receptet i högen meddetbums!

    SvaraRadera
  2. Mårtenssons: När jag googlade på den här grytan så såg jag att Wikipedia skriver att Mućkalica är en maträtt från serbiska köket som tillagas genom att man blandar olika sorters kött och grönsaker. Leskovačka mućkalica är förmodligen den mest populära. Den görs på rester av grillat kött som får puttra ihop med andra ingredienser.

    Kan kanske bli aktuellt i sommar om det blir grillväder.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...