måndag, september 26, 2011

Ananas- och kokoskaka för fikasugna

Vi har väl alla en eller flera favoritkakor som vi ofta och gärna återkommer till när det ska bjudas på gofika. Hos oss så är den här ananas- och kokoskakan en av favoritkakorna.

Nybakad ananas- och kokoskaka













Mjuk och saftig och med ljuvligt frisk smak. Sockerkakan i botten är enkel och bakas helt utan smör och mjölk. Glasyren på toppen är pricken över i. Tropisk ananas och kokos är en oslagbar kombination.

Receptet fanns ursprungligen i boken "100 bullar, kakor, tårtor", som utgavs år 2000 i samarbete med tidningen Allt om Mat.

Ingredienser:
2 ägg
2 ½ dl strösocker
180 gram vetemjöl (3 dl)
2 tsk bakpulver
1 ½ dl kallt vatten

Glasyr:
ca 560 g krossad ananas
2 msk smör (30 gram)
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 ½ dl kokosflingor

Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker tills det pöser.
2. Blanda mjöl och bakpulver.
3. Sikta i och vänd ner de torra ingredienserna.
4. Rör i kallt vatten.
5. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm) med löstagbar kant.
6. Grädda på nedersta falsen vid 200° i 25 min.
7. Ta ut kakan ur ugnen.

Glasyren:
1. Låt ananaskrosset rinna av.
2. Sjud samman smör, socker, vaniljsocker, ägg och kokosflingor i en kastrull.
3. Fördela först den krossade ananasen över kakan.
4. Fördela sedan kokosblandingen jämnt över ananaskrosset.
5. Grädda i ytterligare 15 min eller tills kakan är gyllenbrun på toppen.
6. Låt den svalna i formen.

Observera att glasyren inte ska kokas utan bara sjudas ihop.

Sockerkaka med ananas- och kokosglasyr













Tips! Ingenting hindrar att kakan bakas i en braspanna med höga kanter (liten långpanna) i stället för i en rund form, om det passar bättre. Stjälp upp kakan när den svalnat något och vänd tillbaka så att glasyren kommer uppåt. Skär sedan upp den i rutor.

2 kommentarer:

  1. @Milla: Kokos och ananas passar som handen i handsken och de som tänker på vikten kan trösta sig med att åtminstone ananasen är kalorifattig:)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...