måndag, november 28, 2011

Krispig smuldegspaj med müslimix

På baksidan av påsen med Risentas müslimix Russin Tranbär Crisp finns ett blåbärspajrecept med minimalt sockerinnehåll. Lågt GI-värde alltså och nyttigare än de flesta andra pajer. Oturligt nog har jag inga blåbär kvar i frysen och egentligen bryr jag mig inte så värst mycket om GI-värden heller.

Det blev istället så att jag använde Risentas müslimix till en helt annan smulpaj och baserade den på något som jag har osedvanligt gott om. Det är skalade, urkärnade, och lösfrysta äppelklyftor.

Med russin, tranbär, solroskärnor, veteflakes, branflakes, pumpakärnor, veteflingor och puffat dinkelvete i smuldegen kan jag lova att det blir en riktigt krispig och knaprig äppelpaj. Behöver jag tillägga att den blev god också?

Russin, tranbär, solroskärnor, veteflakes, branflakes, pumpakärnor, veteflingor och puffat dinkelvete













INGREDIENSER:
6 äpplen, skalade, urkärnade och tunt klyftade
2 tsk pressad citronsaft
1 tsk kanel
1 dl råsocker

SMULDEG:
1½ dl vetemjöl
1 dl råsocker
1½ dl smält smör
4½ dl müslimix Russin Tranbär Crisp
½ dl solrosfrön
1 krm salt

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Lägg äppelklyftorna i en smord ugnssäker form.
3. Blanda kanel, råsocker och citronsaft - blanda det med äpplena.
4. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen i en bunke.
5. Fördela smulet i ett jämnt lager över äpplena.
6. Peta ner russin och tranbär i smultäcket (de kan bli brända).
7. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills smultäcket fått färg.
8. Servera med valfritt tillbehör.

Krispig smuldegspaj med müslimix













Eftersom jag i början av inlägget nämnde Risentas blåbärspajrecept, är det väl inte mer än rätt att jag ser till att ta med det också.

Från Risentas receptbank
Klicka på bilden för att se den större
Recept på blåbärspaj med krispigt smultäcke













Pajen innehåller som synes lite socker. Dessutom bakas den utan vetemjöl. Müslimixen Russin Tranbär Crisp är inte glutenfri, det är däremot Risentas müslimix Russin Fikon. Byt ut Russin Tranbär Crisp mot Russin Fikon så blir blåbärspajen glutenfri.

2 kommentarer:

  1. Låter som en bra genväg till den ultimata smulpajen!

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Smulpajer är en favorit hos oss och det ska vara mycket smul.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...