måndag, februari 13, 2012

Sylt med jordgubbar, rabarber & äpple som smakkompisar

Eftersom det var en sån intensiv kyla utomhus förra helgen, passade det bra att frosta av och städa frysarna. Jodå, jag skrev rätt… frysarna... det finns två i huset. En liten i köket och en stor frys i källaren. Jag måste erkänna att det var ganska länge sedan den större blev grundligt genomgången och rengjord.

Inser att det som måste styra matvalet framöver är de livsmedel som finns i stora frysen. Målet är att kunna stänga av den helt under sommaren. Tror nån att jag kommer att lyckas med det? Jag skulle själv bli förvånad om jag klarar av det.

Inser också att en alltför stor del av fjolårets bärskörd finns kvar i plastpåsar i frysen och inte i syltburkar. Alltså kokade jag lite pannkakssylt när jag ändå var i farten.

En burk sylt med jordgubbar, rabarber & äpple

I sylternas värld finns många olika sätt att para ihop smaker. Jordgubbar och rabarber t ex fördjupar varandras smaker på bästa tänkbara sätt. En är söt, den andre sur. Texturerna skiljer sig åt. De är så olika att de kompletterar varandra. Ett har jordgubbar och rabarber i alla fall gemensamt – låg pektinhalt. Det gör att sylt kokad på de två smakkompisarna kan bli rinnig.

Ett sätt att motverka det är att använda sig av syltsocker. Ett annat och godare alternativ är att blanda i och dra fördel av pektinrikare frukter. Både citron och äpple bidrar till att göra sylt tjockare. De två extra ingredienserna bryter även sockrets sötma.

Blandsylt
500 g jordgubbar, halverade
500 g rabarber, skuren i cm-stora bitar
ca 200 g äpplen, skalade och skurna i små bitar
600 g strösocker
pressad saft från en citron
rivet citronskal

GÖR SÅ HÄR
1. Varva alla ingredienser med socker i en rostfri gryta.
2. Låt stå och safta sig över natten.
3. Låt sylten koka upp sakta.
4. Fortsätt kokningen i 15-20 minuter.
5. Rör försiktigt om du inte vill ha mosig sylt.
6. Skumma vartefter.
7. Häll upp sylten i rengjorda, värmda burkar och sätt på bra skruvlock när den svalnat något.

4 kommentarer:

 1. Vi har faktiskt helt slutat köpa marmelad nu, det är ju så enkelt och så mycket godare att koka egen.

  Vilken lyx att ha två frysar, det hade vi gärna haft... fast helst självafrostande då tack, det är en gåva från ovan att slippa frosta av. Varje gång det rasslar till i vår så konstaterar vi att "nu frostar den av sej" :)

  SvaraRadera
 2. Mårtensson: Blixten slog ner och förstörde mitt kylskåp i fjol på försommaren. Då köpte jag en ny kyl/frys till köket istället för ett nytt stort kylskåp. Den gamla stora frysen står i ett kallt utrymme och är 40(!) år gammal. Det påstås att nya frysar inte kan placeras i kalla rum. 40-åringen får alltså tuffa på så länge den håller.

  Visst är det kul att koka egen marmelad och experimentera med olika smaker?

  SvaraRadera
 3. Jag har också kokat sylt förra sommaren. Det så mycket gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pralin: Finessen med egen syltkokning är att man kan göra bara en liten mängd i taget. I stället göra ny sylt lite oftare. Då slipper man bensoat och kan göra sylt som inte är så himla söt som köpt sylt brukar vara.

   Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...