fredag, februari 02, 2007

Avokado och räkor med dressing

Jag anger inte några mängder. Plånboken, antalet matgäster och aptit får avgöra hur mycket som ska inhandlas. Det är en sallad som inte bara är en fröjd för ögat utan också mättar magen!


* Fullmogna avocados
* Skalade räkor
* Hårdkokta ägg
* Svarta oliver
* Strimlad paprika
* Isbergssallad


GÖR SÅ HÄR:
1. Dela avokadon, ta ur kärnan
2. Lossa försiktigt på skalet med en sked
3. Lägg avokadon på en bädd med strimlad isbergssallad
4. Lägg en hög med räkor på avokadon
5. Garnera med hårdkokta ägg och oliver
6. Lägg lite strimlad paprika på toppen

DRESSING:
cirka 4 dl
1 ½ dl chilisås av ketchuptyp
2 msk finhackad selleri
2 msk finhackad smörgåsgurka
2 ½ dl lättmajonnäs
saften av en halv citron
1 tsk Worcestersauce
½ tsk wasabipasta eller riven pepparrot

Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av.

Det gäller att var ute i god tid om man ska servera avokado i någon form. I Sverige säljs de ofta omogna och hårda. Om de är hårda mognar de om de får ligga i rumstemperatur några dagar. En avokado ska vara mjuk som en övermogen persika när man klämmer på den.

Andra recept, fakta och tips om avocado

2 kommentarer:

  1. Åhhh så gott det såg ut. Blir ju jättesugen. Jag tror att man kan få avokadon att mogna fortaren om man lägger den i en plastpåse med delat äpple. Men jag måste nog kolla om man skulle dela avokadon först.

    SvaraRadera
  2. Christina: Enligt faktauppgifter om avokadon ska man lägga dem i en lufttät plastpåse om man har köpt många och är rädd att de ska bli övermogna. Så fort de får syre börjar de mogna igen.

    Det verkar då som att bästa sättet är att helt enkelt ha dem framme i rumstemperatur till de känns mogna - även om det tar sin tid. Det gör ju ingenting. De är ju så dekorativa att ha i en skål framme på köksbänken.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...