onsdag, september 12, 2007

Saftig Chokladsockerkaka med Ananaskross












INGREDIENSER:
2 ägg
3 dl strösocker
100 g smält smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2-3 msk kakao
2 dl avrunnen ananaskross


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en bakform, rund eller fyrkantig, som rymmer minst 1 ½ l.
3. Vispa ägg och socker så att smeten blir ljus, tjock och porös.
4. Sikta mjölet och blanda det med bikarbonat, bakpulver och kakao.
5. Rör ner mjölblandningen
6. Tillsätt det smälta smöret lite i sänder och ananaskrosset.
7. Rör om till en jämn smet med en gummiskrapa.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter.

Grädda inte så länge att kakan blir torr. Kolla med sticka mot slutet.

Jag gillar inte kalla, blåsiga och regniga höstdagar. Då är det gôtt att ägna sig åt bakning och känna värmen från spisen. Äggproducenterna jublar säkert. Många kakor har det blivit de senaste veckorna. Tyvärr är det inte sant det gamla talesättet att det inte går att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Det gör det visst. Vågen talar ett tydligt språk.

Nu är det slutbakat. I varje fall på ett tag. Jag åker till Stockholm och kommer inte tillbaka hem igen förrän i slutet av månaden. Här blir det tyst några veckor framöver.

5 kommentarer:

  1. Tyckte om detta recept - det är som att lyxa till en vanlig sockerkaka!
    Garanterat mums.

    Nä, vem gillar när det blåser och är kallt. Jag bakade en rabarberpaj idag och ska ha en liten bit ikväll till Brottskod: Försvunnen. Ska försöka lägga ut receptet i morgon.

    SvaraRadera
  2. Gillar att läsa dina recept och om dina erfarenheter i köket. Kommer sakna dina inlägg, men väntar troget till du kommer tillbaka.
    KRAMEN!

    SvaraRadera
  3. Du har åkt till Sthlm. Och jag åker till Medelhavet idag.
    Allt gott (inkl. bak-gott :)) till dig!

    Smulan

    SvaraRadera
  4. Låter som ett riktigt piffigt recept och jag ska prova baka kakan innan helgen är över. Jag brukar piffa mina sockerkakor med apelsinblomsvatten - det blir jättegott! Lägger nog ut ett recept på det på min blogg snart.

    SvaraRadera
  5. Niina: Jag tror att den här chokladsockerkakan skulle kunna fungera som tårtbotten också - kanske fylld med hallongrädde mellan bottnarna.

    Mors Deka: De flesta av mina besökare är anonyma, så tack för din kommentar.

    Smulan: Jag har kommit tillbaka till ett kylslaget Jämtland igen. Men jag var frestad att kliva av när tåget gjorde ett stopp vid Arlanda. En sista-minuten resa till värmen skulle ha passat bra nu.

    Mamma Mat: Apelsinblomvatten låter som en spännande ingrediens. Var får man tag på det?

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...