lördag, oktober 13, 2007

Mjukt, Sött Kokosbröd

BrödHjälp!
För en tid sedan fick jag via mail ett recept på ett sött bröd från bloggvännen Cynthia Nelson ( Tastes Like Home ). Brödet är mycket lättbakat och ett mellanting mellan en mjuk kaka och vetebröd. Nu har jag provbakat detta bröd fyra gånger med varierande resultat. Första gången blev det alldeles för smuligt.

Eftersom brödet var så gott gav jag inte upp. Det doftade så gott och smakade så härligt av kanel, vanilj, kokos och alla andra godsaker. Andra och tredje gången minskade jag successivt på mjölmängden. Det blev i alla fall smuligt. Vid fjärde försöket använde jag bara 4 dl mjöl. Jag blev ändå inte nöjd med konsistensen.

Vad är problemet?

Cynthia anger mängderna i "cups". Konvertering av mått till vårt metriska system visar sig vara svårare än man kan tro - åtminstone vid bakning. Hur mycket väger exempelvis 1 "cup" svenskt vetemjöl eller ½ "cup" smör? Någon som vet och har erfarenhet?

INGREDIENSER:
2 bröd

* 3 "cups" mjöl
* 3 tsk bakpulver
* ½ "cup" rumstempererat smör
* 2 ½ "cups" riven kokos
* 1 "cup" socker
* 1 "cup" russin
* ½ "cup" hackade körsbär (cocktailbär)
* ½ "cup" blandade fruktskal (suckat)
* ½ "cup" vinbär
* 1 tsk malen kanel
* 3/4 "cup" mjölk eller vatten
* 2 rumstempererade, lättvispade ägg
* 1 tesked vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Sikta samman mjöl och bakpulver och arbeta in smöret i mjölet.
3. Tillsätt kokos, socker, russin, körsbär, suckat, vinbär och kanel.
4. Blanda allt grundligt.
5. Vispa äggen med mjölk och vaniljsocker.
6. Blanda ihop till en deg utan att knåda.
7. Grädda i två smorda, avlånga bakformar, 50-60 min (prova med sticka).
8. Stjälp upp på galler efter 10 min. och skiva inte bröden förrän de kallnat fullständigt.

Små smulor är också bröd och brödet har varit värt vartenda gram mjöl jag offrat på experimenterandet. Jättegott till en kopp te!

Nästa gång kommer jag att prova hur det fungerar att helt enkelt mäta ingredienserna med en kaffekopp. Standardmåttet på en kaffekopp är ju 1 ½ dl. Skam den som ger sig!

8 kommentarer:

 1. 1 cup = 2,3658824 dl enligt http://web.telia.com/~u54504162/javascript/convert/

  Den såg god ut så jag hoppas att det lyckas :-)

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej Monica, tyvärr så fungerar det inte att konvertera 1 "cup" svenskt vetemjöl till ca 2,4 dl. Det blir alldeles för mycket mjöl i förhållande till vätskemängden.

  Sååå svårt att få ihop en deg.

  Jag är inte så insatt i bakningens "kemi", men det kan hända att det också är på grund av alla godsaker som brödet blir smuligt.

  SvaraRadera
 3. Knivigt det d�r :/ kan tyv�rr inte bidra med n�gon l�sning.

  SvaraRadera
 4. Maja: Jag får fortsätta experimentera med olika lösningar. Ibland bakar jag filmjölksbröd och det brödet innehåller ju bl a bikarbonat, en hel del vätska och olika mjölsorter. Det smular inte nämnvärt. Då öser man ju en kladdig smet i formarna och inte en deg. Kokosbrödet får man arbeta ihop ungefär som man gör med en pajdeg.

  SvaraRadera
 5. Jag läste nånstans att 1 cup = 125g

  SvaraRadera
 6. Jag ska själv baka bananmuffins på amerikanskt vis, så vi får se om det stämmer. Jag hör av mig om hur det gick :)

  SvaraRadera
 7. hej, kanske är det för att många amerikanska ingredienser är 'blötare' (t ex vaniljen är rinnande, äggen större, russinen mycket mjukare etc). Använder du små ägg kanske du kan prova att använda 3? ska prova det receptet själv... hej svejs!

  SvaraRadera
 8. Åsa: För att krångla till det hela ännu mer så är originalreceptet skrivet av en guyanska bosatt på Barbados i Västindien. Helt säkert är mjöl, ägg och andra råvaror av en helt annan kvalitet. "Riven kokos" till exempel - inte alls jämförbart med svenska kokosflingor.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...