måndag, februari 08, 2010

Allt-i-ett korvgryta med rotsaker

Det händer inte ofta, men visst tryter fantasin ibland när det gäller vardagsmaten. Det är ju inga små krav man har: Den ska vara näringsriktig, inte alltför dyr, lättlagad och desutom god. När jag vänder mig till den andra halvan av familjen och ber om hjälp med den eviga frågan: Vad ska vi äta till middag? Då blir svaret i tre fall av fyra: Korvgryta.


Korvgryta

















Att laga en gryträtt för enbart två personer är ingen bra idé. Då är det är lika bra att göra en rejäl sats på en gång även om det innebär att vi får äta samma mat två dagar i rad. Skönt är det då att veta att grytor smakar ännu bättre dag två.

INGREDIENSER:
4 personer

1/2 - 3/4 l grönsaksbuljong (tärning eller fond)
350 - 400 g kålrot, skuren i tärningar
2-3 morötter, skurna i slantar
8 potatisar, skurna i bitar
1/4 vitkålshuvud, strimlat
1 liten bit rotselleri, skuren i pyttesmå tärningar
2 - 3 msk tomatpuré
400 g falukorv, skuren i bitar
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
persilja, finhackad


(ev. Maizenaredning)

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs upp alla rotsaker i matolja i en stor gryta några minuter.
2. Späd med grönsaksbuljongen.
3. Lägg i tomatpurén, rör om och koka upp.
4. Koka på svag värme i en kvart eller tills rotsakerna är nästan mjuka.
5. Lägg i korven och koka i ytterligare ca 15 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan.
7. Red eventuellt av med Maizena om det bildas mycket vätska.

Korvgrytan går att frysa. Tyvärr blir konsistensen och smaken på kokt, fryst och upptinad potatis inte så bra. Då är det bättre att skippa potatisen helt och hållet och i stället koka den vid sidan av. De övriga rotsakerna påverkas inte nämnvärt i frysen.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med, grytorna smakar alltid bättre dag 2 då dom har fått stå och dra ihop sig lite.

    SvaraRadera
  2. Växelhäxan: Ja, det är som att kylning och återuppvärmning gör att de olika ingrediensernas smaker "gifter sig" med varandra till en harmonisk enhet fast man likafullt kan känna de olika smaknyanserna.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...