Korvgryta |
Att laga en gryträtt för enbart två personer är ingen bra idé. Då är det är lika bra att göra en rejäl sats på en gång även om det innebär att vi får äta samma mat två dagar i rad. Skönt är det då att veta att grytor smakar ännu bättre dag två.
INGREDIENSER:
4 personer
1/2 - 3/4 l grönsaksbuljong (tärning eller fond)
350 - 400 g kålrot, skuren i tärningar
2-3 morötter, skurna i slantar
8 potatisar, skurna i bitar
1/4 vitkålshuvud, strimlat
1 liten bit rotselleri, skuren i pyttesmå tärningar
2 - 3 msk tomatpuré
400 g falukorv, skuren i bitar
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
persilja, finhackad
(ev. Maizenaredning)
GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs upp alla rotsaker i matolja i en stor gryta några minuter.
2. Späd med grönsaksbuljongen.
3. Lägg i tomatpurén, rör om och koka upp.
4. Koka på svag värme i en kvart eller tills rotsakerna är nästan mjuka.
5. Lägg i korven och koka i ytterligare ca 15 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan.
7. Red eventuellt av med Maizena om det bildas mycket vätska.
Korvgrytan går att frysa. Tyvärr blir konsistensen och smaken på kokt, fryst och upptinad potatis inte så bra. Då är det bättre att skippa potatisen helt och hållet och i stället koka den vid sidan av. De övriga rotsakerna påverkas inte nämnvärt i frysen.
Jag håller med, grytorna smakar alltid bättre dag 2 då dom har fått stå och dra ihop sig lite.
SvaraRaderaVäxelhäxan: Ja, det är som att kylning och återuppvärmning gör att de olika ingrediensernas smaker "gifter sig" med varandra till en harmonisk enhet fast man likafullt kan känna de olika smaknyanserna.
SvaraRadera