måndag, januari 31, 2011

Gryta med gårdskyckling, dragon och Karljohanssvamp

Vi har säkert väldigt olika uppfattningar om vad lyxmat är beroende på vilka vi är, var vi bor och de ekonomiska förutsättningarna. Jag har t ex sett att nödfödan under 1860-talets missväxtår, barkbrödet, har börjat bakas igen. Hur det kan bli! Se här: Från nödföda till lyxmat

För 50-60 år sedan ansågs å andra sidan kyckling vara lyxmat. På den tiden var det inte på långa vägar var mans mat var dag. På sin höjd grytstekte min mamma en broiler, som fjäderfät kallades, någon enstaka på våren.

Nu när kyckling finns i alla möjliga varianter i kyl-och frysdiskar i minsta närbutik är det vardagsmat som vi kan laga till närhelst vi vill, året om. Hel kyckling, fryst eller färsk, säljs dessutom ofta till förvånansvärt lågt pris.

Dragon, färsk eller torkad, passar till så mycket. Fiskgrytor och fisksoppor och nästan alla kycklingrätter. Dragon är också en god krydda till svamp. Används färska blad får man ta till ungefär dubbelt så mycket som man annars tar torkad dragon.

INGREDIENSER:
4 portioner

1 Kronfågel Gårdskyckling
½ citron
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk torkad dragon
1 hackad gul lök
4 dl kycklingbuljong
1 dl torrt, enkelt rödvin
2 dl torkad, blötlagd och avrunnen Karljohansvamp


SÅS: 30 g smör, 3 msk vetemjöl. 1-2 dl grädde, 4-5 dl silad buljong, kinesisk soja

· Gnid kycklingen med citron.
· Krydda med en blandning av salt, svartpeppar och dragon.
· Stoppa in citronhalvan i kycklingen.
· Lägg kycklingen i en gryta och strö över löken.
· Slå på buljongen och rödvinet.
· Koka upp och låt kycklingen koka långsamt under lock ca 60 min.
· Ta upp kycklingen och låt den svalna.
· Sila buljongen.
· Fräs svampen i smör och strö över mjöl.
· Späd efterhand med 4-5 dl av den silade buljongen.
· Tillsätt grädden, ge såsen lite färg med kinesisk soja och smaka av.
· Bena ur och ta bort skinnet från kycklingen.
· Lägg kycklingbitar i svampsåsen och hetta upp.
· Strö på klippt persilja innan grytan serveras med kokt ris och varma grönsaker.

Kokspadet blir rätt trist till färgen. Därför behöver såsen färgsättas med någonting, förslagsvis med lite kinesisk soja. Tomatpuré kan också gå an.

Den godaste svampen i grytan är Karljohan, anser jag, men det är fullt möjligt att använda ett par hekto kantareller eller champinjoner i stället.


Jag har passat på att testa Kockens nya produkt - ekologisk kycklingbuljong i kycklinggrytan.

Ingredienser: Salt, vegetabilisk olja, potatisstärkelse, socker, jästextrakt, torkat kycklingkött 3%, torkade grönsaker (lök, vitlök, persilja), naturlig arom, gurkmeja, färgämne (sockerkulör) och rismjöl.

Eftersom salt står först i ingredienslistan är följaktligen saltinnehållet högt i en buljongtärning. Personligen dricker jag aldrig buljong som den är utan använder tärning enbart i såna grytor och soppor som innehåller mycket vätska. Då hamnar man på en något mer acceptabel saltnivå. Den här kycklingbuljongen har för övrigt en mildare och mer neutral smak än sina e-nummerstinna släktingar.

Näringsvärde per 1 dl färdig kycklingbuljong: Energi 30 kJ/7 kcal, Protein 0,1 g, Kolhydrat 0,7 g, Fett o,4 g (varav mättat 0,3 g), Kostfiber 0,0 g, Natrium 0,3 g, Salt 0,8 g. Kan innehålla spår av selleri, laktos och gluten.

4 kommentarer:

  1. Vilket gott recept!
    Jag älskar kyckling och visst kan det vara lite lyxigt beroende på vilka ingredienser man använder till :)
    Själv använder jag färdiga buljonger sparsamt, just pga av den höga salthalten och E-ämnena. Men denna verkar ju var ett bättre alternativ. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Foodelicous: Jo, det är förvisso så att den allra bästa buljongen är den som vi kokar själv i många timmar av ox-, kalv-, höns eller kyckling tillsammans med några rotsaker.

    SvaraRadera
  3. Det där lät gott! Men buljongen?
    Jag hade fått för mig att Kung Markatta var ett bra märke så jag köpte den. Döm om min förvåning när deras buljong innehåller jästextrakt! Såg inte det i affären eftersom min syn inte är som den borde.
    Fast jag säger som dig, dricker inte buljong utan använder den i grytor och så, så då blir det utspätt elände.
    Man gör så gott man kan och när man kan. Själv äter jag chips men balanserar upp det med att äta mat som är tillsatsfri ;)

    Ha en härlig helg Karin!

    SvaraRadera
  4. Lena: Det är nog jättesvårt att tillverka buljongtärningar utan ‘umami-höjare’. Åtminstone om det ska bli en smaklig buljong i slutändan. Jag har ingen större rädsla för glutamat men bra råvaror ska inte behöva ha E620 i ingredienslistan.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...