Jag kan nästan slå vad om att de flesta av oss har minst fem olika sorters kryddor stående som vi sällan eller aldrig använder. Udda kryddor som köpts för många år sedan och som bara kommit till användning en enda gång. När använde du kyndel senast? Eller bockhornsklöver?
Torkade kryddor märks inte med "Sista förbrukningsdag" utan med "Bäst före..." vilket innebär att de utan risk för hälsan kan användas långt efter utgånget datum. Därför brukar jag inte köpa nytt förrän burken eller påsen är tom. I helgen har det trots det rensats och kasserats en del i kryddförrådet.
En "souvenirpåse" hamnade trots okänd ålder och delvis okänt innehåll inte i soporna utan blandades med en liter rödvin eftersom det fanns en halvt urdrucken bag-in-box med det portugisiska vinet Ramos Reserva kvar sedan jul. Fortfarande drickbart fast inte så länge till. Tyvärr stod det inte på etiketten vad souvenirpåsen innehöll. Stjärnanis, kryddnejlikor och torkade citrusskal kunde jag i alla fall känna igen.
På etikettens baksida fanns det här receptet tryckt:
"Prova vår goda glühwein: Värm upp 1 l rödvin, kryddorna och ca. 3 msk socker. Låt blandningen dra i 1-2 timmar under lock (smaka av efter 1 tim.). Sila kryddorna och värm åter upp vinet. Servera gärna med en citronskiva."
Förr i tiden var det vanligt att man "förbättrade" vin med kryddor och honung när det på grund av dåliga lagringsförhållanden eller långa transporter blivit dåligt. På så vis fick man det drickbart igen.
I motsats till läskande sangria dricks "gluwein", eller "glühwein" som det stavas i tysktalande länder, numera enbart vintertid för värmens skull. En dryck som har en viss förmåga att kunna "tina upp" en frusen kropp och själ. Smakar nästan som glögg men är mer lättdrucken eftersom sötman är betydligt mindre.
Jag är absolut ingen vintermänniska. Fast jag är född och har tillbringat hela mitt liv norr om Dalälven så ogillar jag starkt våra till synes ändlösa kalla vintrar. Helst av allt skulle jag vilja slippa den här årstiden helt och hållet. Eller göra som björnarna, gå i ide och komma fram till våren. Jag får försöka åstadkomma en varm känsla på annat sätt och trösta mig med att det går två somrar på en vinter. En före och en efter...
Vi som minns när mobiltelefoner och datorer inte fanns, vi drack okryddad rödvinstoddy i förkylningstider, i tron att det skulle lindra och bota. Oftast gjord på Parador som kostade knappt 5 kronor flaskan i slutet av 1960-talet.
Här är ett recept på den gamla klassikern som kan varieras på olika sätt med diverse vintervänliga hela kryddor som kryddnejlika, kanel, kardemumma och muskot. Samt frukt och bär - helt efter egen smak.
ENKEL RÖDVINSTODDY
Blanda en halv flaska rödvin med 2½ deciliter vatten och ½ dl socker i en kastrull (inte aluminium).
Hetta upp blandningen (max 70°). Låt den inte koka.
Servera rödvinstoddyn het i muggar eller värmetåliga glas med handtag.
Varma vindrycker verkar det finnas behov av vart man sig i världen vänder. I Frankrike och Schweiz är det "vin chaud" som gäller. Dricks inte bara till jul utan fram till tidig vår. I engelsktalande länder kallas liknande drycker "mulled wine".
Det är bara att surfa runt och googla. Så oändligt många recept det finns att botanisera bland! Inget är det andra likt. Vilket i själva verket bevisar att det krävs inget recept så länge som det varma vinet smakar bra.
Litauen "karstvīns"
Tjeckien "svařené víno"
Polen "grzane wino"
Serbien "kuvano vino"
Kroatien "kuhano vino"
Italien "vin brulé"
Bulgarien "greyano vino"
Rumänien "vin fiert"
Slovakien "varené vino"
Moldavien "izvar"
Ryssland "глинтвейн"
Slovenien "kuhano vino"
Ungern "forralt bor"
Turkiet "sıcak sarap"
Spanien "vino caliente"
Brasilien "quentão"
Chile "navegado"
Källa: Bl a Wikipedia
Sist vi var på julmarknad i Tyskland fick vi smaka den absolut godast glühwein vi någonsin fått i våra händer (och halsar). Vad det var som gjorde den så fabelns gott vet vi fortfarande inte... tyvärr!
SvaraRaderaAnki & Håkan: Ni får experimentera lite. Eller googla på "der beste glühwein" och se om ni hittar något tyskt recept. Annars finns ju Åkesson Glühwein på systembolaget fast inte överallt och inte året runt.
SvaraRaderaDetta har jag inte smakat på många år och undrar varför? Hade passat nu i vinterkylan!
SvaraRaderaHoppas du har det bra!
Det är inte för sent än, Lena. Den kära glöggen som systembolaget säljer är ju i mångas smak ibland för söt men glüwein eller rödvinstoddy som du gör själv sötar du efter behag.
SvaraRaderaJodå, idag känns det skapligt därför att det är faktiskt hela +1 grader varmt ute. I går kväll var det -19 och elmätaren snurrar kalla dagar lika fort som en fläkt när elelementen är på. Ändå fryser jag. Att ha det varmt inomhus är på väg att bli en lyxvara för ett fåtal nu när strömmen är så dyr.
sv: ja stämmer! Jag drömde om modernt och street/hiphop med tror jag. Brukade dansa street i skolan förut men nu har man valt estet-musik så det är ingen dans. Jag kan ju välja det nästa år men jag vill ha tyska på i-valen.
SvaraRadera