måndag, maj 09, 2011

Räkcocktail med papaya, äpple och gurka

Vissa maträtter står sig genom tiderna. En del behöver en tids vila på bänken innan de kommer tillbaka starkare än någonsin.

Under de senaste åren har räkcocktailen återuppstått ur askan efter sin utbrända föregångare från 1960-70-talen. Den retro-klassikern finns det nuförtiden många och modernare recept på.

Den här är ett friskt och fräscht alternativ till den klassiska som blandades ihop på räkor, grönsaker och majonnäsbaserad Marie Rose-sås.

INGREDIENSER:
½ kg räkor med skal
1 papayafrukt
1 äpple (typ Granny Smith, Jonagold eller Ingrid Marie)
½ gurka
1 rödlök


DRESSING:
3 msk olivolja
3 msk sweet chilisås
3 msk vinäger (eller limesaft)


GÖR SÅ HÄR:
1. Skala räkorna och alla frukter och grönsaker.
2. Skär frukter och grönsaker i tärningar.
3. Blanda ihop dressingen ordentligt och smaka av den.
4. Häll den över räkor, frukt och grönsaker.
5. Fördela räksalladen i portionsglas och garnera med något grönt.

Papaya och räkor bör inte blandas alltför långt i förväg eftersom saften från papaya innehåller det proteinspjälkande enzymet papain.

En enkel förrätt som den här kräver de bästa råvarorna och blir inte bättre än de produkter som används. Det är stor skillnad på räkor och räkor. Färska smakar alltid bäst. Djupfrysta funkar. Se bara till att de luktar friskt av hav när de tinat. Finns det minsta lilla antydan till doft av ammoniak är det ett tydligt tecken på att kvaliten är dålig. Det duger inte.

Räkcocktail med papaya, äpple och gurka
Receptet fanns ursprungligen i Buffé nr 12 och året var 2001. Det var avsett för 6 portioner och den färgglada förrätten gick under namnet "Fruktiga räkor i glas". Serverades i små glas som en av tre rätter på en större förrättstallrik. De två andra rätterna bestod av en snibb delikat Skagentårta samt en halv naturell hummer. Lyxigt värre... men smakar det så kostar det.

6 kommentarer:

 1. Oh my goodness,that looks delicious!

  SvaraRadera
 2. @LaelShine: I am a huge seafood lover, and you can never go wrong with shrimp.

  SvaraRadera
 3. Härligt med nya tappningar av gamla godingar. Låter fräscht och nytt:)

  SvaraRadera
 4. I just had shrimp last night:) I think I'll be making this next week after my grocery run. Perfect for these warm Spring days. Thank you so much for stopping by my blog,its so nice to meet you!

  SvaraRadera
 5. @Mårtenssons: När jag inte får tag på en lagom mogen papaya tärnar jag en mango istället. Det funkar lika bra.

  SvaraRadera
 6. @LaelShine: If you can't get hold of papaya, substitute with mango. It also tastes great.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...