måndag, oktober 31, 2011

Glykossirap - en nyhet på sockerhyllan från Dansukker

I mitten av oktober lanserade Dansukker glykossirap i sitt sortiment, till glädje för alla som tycker att Apotekets flytande glykos är alltför dyr.

Glykossirap kan användas till glass, sorbet, chokladmousse, ganache, fondant, marsipan, vissa kakor, karameller, kola och knäck. Den gör att hemmagjord marsipan blir smidigare att jobba med. Den hämmar kristallisering av sackaros när man kokar kola och knäck och gör att glass och sorbeter blir mjuka och krämiga.

Foto: Dansukker



















För skojs skull testade jag produkten på Dansukkers gelégodisrecept. Lätt och roligt att göra men.... tastes differ... det blev för sött för min smak. Herrn i huset tyckte i alla fall att godisbitarna var goda.

På grund av att luftfuktigheten är så hög just nu, upptäckte jag att de färdiggjorda godisbitarna ganska snart började "svettas". Då smälte strösockret som låg utanpå.

Gelégodiset blev inte förstört av det, men man får då lov att upprepa proceduren med att doppa bitarna i strösocker innan de ska serveras och det är kladdigt. Ett annat alternativ är att helt strunta i att doppa dem i strösocker och istället äta "frusna" gelégodisbitar. De blir inte alls stenhårda i frysen. Bara kalla. I mitt tycke godare så, utan strösocker på.

Gelégodis













Obs! Smörj formarna med en neutral matolja

Gelégodis
ca 40 st små

INGREDIENSER5 dl hallon
3 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap
1 1/4 dl strösocker
6 gelatinblad
strösocker att doppa godiset i

GÖR SÅ HÄR:Lägg hallonen i en kastrull och häll på vattnet.
Sjud under lock i 10 minuter och sila bort hallonen.
Häll tillbaka hallonvattnet i kastrullen och tillsätt glykossirap och socker.
Koka på svag värme tills massan håller 122°.
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten i 5 minuter.
Tillsätt gelatinbladen till den färdigkokta massan och rör om ordentligt.
Låt svalna till 70°.
Smörj istärningsformar eller godisformar med matolja.
Häll därefter i den avsvalnade massan.
Låt stelna i rumstemperatur.
Sätt därefter in formarna i frysen i ett par timmar eftersom det då blir lättare att få ut godisbitarna ur formarna.
Doppa godisbitarna i strösocker så fastnar de inte så lätt i varandra.
Förvaras torrt i burk med lock.

Hallonen kan ersättas av andra bär som t ex krusbär, blåbär och körsbär.

Här finns fler Dansukker-recept med glykossirap .... gräddkola, marshmallows, hårda karameller, basrecept på glass m.m...

Dansukkers glykossirap är en blandning av olika sockerarter utvunnet ur vete. Livsmedelsverket har analyserat glykossirap och funnit att glutenintoleranta kan tåla produkter med glykossirap. Hydrolysatet från vete får enligt europeisk standard innehålla max 20 ppm gluten, vilket är gränsen för glutenfritt. De som är extra överkänsliga eller veteallergiska kan möjligtvis reagera på produkten ändå, även om glutenhalten knappt är mätbar.

Pris i butiken: 23-24 kronor för 400 gram.

måndag, oktober 24, 2011

Risenta önskar godmorgon

Hur många olika frukostblandningar behöver vi konsumenter? Det är hyllmeter efter hyllmeter med müsli och flingor av alla de slag i butiken. Vad skall man välja? Behövs alla dessa? Nej, troligen inte. Men de finns av någon anledning. "Omväxling förnöjer".... Är det så enkelt? För om ingen köpte de olika produkterna, skulle det väl knappast vara värt pengarna att producera, marknadsföra och sälja dem?

Frukostbild


















Risentas koncept med lösviktsmüsli lär ha gjort succé när det lanserades i Stockholmsområdet för några år sedan. Utifrån lösviktssortimentets favoriter har lösviktsmüslin packats om och erbjuds nu i tre, färdigblandade varianter.
Bildkälla och pressinformation: Risenta - Färdigblandad müsli från Risenta - Mynewsdesk

Jag har fått prover på de tre nyheterna och haft tillfälle att testa dem den senaste veckan:

Müsli













"Trillingarna" bär samma namn och kallas kort och gott för 'Müsli - din favoritblandning'. De är i högsta grad välsmakande, tycker jag. Smakkombinationerna har kocken och professorn i gastronomi vid Umeå universitet, Gert Klötzke, varit med och tagit fram:

Russin och Fikon (glutenfri, *SärNär-certifierad)
400 gram/påse
Naturligt fri från gluten. Innehåller russin, solroskärnor, boveteflakes, cornflakes, pumpakärnor, rispuffar och fikon.

* SärNär står för 'Särskilda Näringsändamål'. En certifiering som kontrolleras av Livsmedelsverket. SärNär kan tilldelas livsmedel som är fria från ett eller flera av dessa ämnen: Laktos, gluten, ärtprotein, mjölkprotein, sojaprotein eller äggprotein.

50% Frukt, Nötter och Kärnor
600 gram/påse
Den här müsliblandningen är en av få på den svenska marknaden som är helt utan tillsatt socker. Innehåller flingor, russin, pumpakärnor, solroskärnor, cornflakes, dinkelpuffar, aprikoser och rostade hasselnötter.

Russin Tranbär Crisp
550 gram/påse
Innehåller russin, solroskärnor, veteflakes, branflakes, pumpakärnor, veteflingor, dinkelpuffar och tranbär. Låg andel tillsatt socker.

Rekommenderat cirkapris: 24,90 kr per förpackning

Näringsvärde per 100 gram

Näringsvärde







Müsliblandningar som innehåller mycket nötter, frön och frukt är i grunden nyttigt att äta. Mycket nötter, frön och frukt innebär också en hel del kalorier, vilket kan vara bra att komma ihåg för den som måste passa sin vikt. Äter man müsli varje dag, kan det vara klokt att välja den med minst energiinnehåll. Äter man däremot müsli sällan, spelar det väl ingen roll vilken av de tre man väljer. Det är ingen stor skillnad i kalorimängd mellan blandningarna.

"The critical period in matrimony is breakfast-time" (Den kritiska perioden i ett äktenskap är frukosten)
Citat: Sir Alan Patrick Herbert (1890 - 1971).

Jag gillar att variera min frukost. Min man är konservativ i sina frukostval. Han känner dessutom viss motvilja inför att testa nya livsmedel. Han är speciellt svår att göra till lags när det gäller müsli och frukostflingor och gav inte tummen upp för Risentas müsliblandningar heller. Att barn räds nya smaker är känt, men maken är en 60+neofobiker vars smak definitivt inte blivit djärvare med åren.

Ni har kanske också träffat på någon sån person någon gång (eller två ... eller tre gånger). Det är inte gott, det är inte tillräckligt sött... det är för sött... det är för torrt... konsistensen är fel... etc...etc...

Vår skillnad i smak skulle kunna leda till stridigheter i äktenskapet, men lyckligtvis så försöker ingen av oss att tvinga den andra att äta något den inte tycker om.

Jag har insett sanningen i det gamla talesättet att "man kan leda en häst till vatten... men inte tvinga den att dricka."

måndag, oktober 17, 2011

Tävla och vinn ett presentkort värt 500 kronor hos WhiteAway.se

Det är inte julafton på länge än men redan nu kan en av mina läsare vinna ett presentkort värt 500 kr att handla exempelvis julklappar för hos WhiteAway.se















Tävlingen sker i samarbete med WhiteAway.se som säljer vitvaror och hushållselektronik på nätet till låga priser. Varorna levereras fraktfritt inom Sverige.

För att vinna denna bloggtävling gör du så här:

1) Gilla Whiteaway.se på Facebook:
http://sv-se.facebook.com/pages/WhiteAwayse/153938351303325

2) Besök WhiteAway.se och skriv i kommentarsfältet till det här inlägget vad Du skulle vilja köpa för presentkortet och varför Du väljer just den produkten.

Du behöver inte ha en egen blogg för att vinna.

Tävlingen pågår till onsdag den 26 oktober 2011. Vinnaren underrättas via e-post. Glöm för all del inte bort att skriva en fungerande och korrekt e-postadress i kommentarsfältet så att vinnaren kan kontaktas av WhiteAway.se och få sitt pris!

Lycka till!

Tävlingen om ett presentkort från WhiteAway.se är nu avslutad och vinnaren är utsedd. Grattis säger jag till Lotta Sundin. Hoppas du kan köpa en köksmaskin nu till din stora familj. Tack så mycket till alla er andra som var med och tävlade.

måndag, oktober 10, 2011

Paj med kantareller (utan äggstanning)

Jagat, fiskat och samlat mat från naturen har människan gjort sedan urminnes tider, så i grund och botten är vi väl fortfarande jägar- och samlarmänniskor. Fast numera mest av gastronomiska skäl och inte alls för överlevnadens skull.

Hösten är definitivt den tid då matsamlaren i mig kommer fram. Därför är frys och förråd nu sprängfyllda med älgkött, fisk, bär och svamp. Allt kan jag inte behålla själv. En del av överskottet skänker jag bort. Alltid finns det någon som blir glad över det.

Mycket kantareller har det blivit. Det är dags att paja höstmörkret med en kantarellpaj.

Perfekt kvällsmat!

Nygräddad kantarellpaj













Med lite grahamsmjöl i degen blir pajskalet både godare och nyttigare. Just den här pajvarianten är äggfri vilket är en fördel för äggallergikern.

Ingredienser:
Pajskal
125 gram smör
2½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 nypa salt
3 msk kallt vatten

Fyllning
minst ½ liter rensade och förkokta kantareller
2 msk smör
½ dl hackad gräslök
3 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde och hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2-3 dl riven lagrad ost (Västerbottensost)

Garnering
½ dl hackad gräslök

Gör så här:
Pajskal
Smula smör i vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila ungefär en timme i kylskåpet.
Värm ugnen till 225°.

Fyllning
Fräs kantarellerna i smör tills det knäpper i dem.
Pudra över vetemjöl och späd med gräddmjölk.
Låt det småputtra till en krämig stuvning.
Krydda med salt, svartpeppar och hackad gräslök.
Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper.
Tryck ut i en form.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fördela stuvningen över pajbotten och strö över riven lagrad ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt pajen svalna en liten stund och strö sedan över gräslök.

En blandad sallad kan serveras till. Blandad sallad med... hmm... KISTTOMATER - Vad för slags tomater är det???

Maxibladet vecka 40

måndag, oktober 03, 2011

Inlagda rödbetor på Norrlandsvis

Årets rödbetsskörd blev tyvärr inte så stor som jag hade hoppats på. Den räckte i alla fall till att lägga in ett par burkar rödbetor. Det får jag vara nöjd med då min trädgård ligger i en tuff odlingszon.

Norrlandsrödbetor













Inlagda rödbetor är ju en obligatorisk ingrediens i Biff à la Lindström och "måste-tillbehör" till Kalvsylta och Kalops - tre av den svenska husmanskostens paradnummer.

I det här norrländska receptet gäller det att få bort varje spår av jord och smuts eftersom rödbetornas kokvatten ska användas till inläggningslagen.

NORRLANDSRÖDBETOR

Ingredienser:
2 kg jämnstora rödbetor
1½ liter vatten
1 msk salt

Till lagen:
1 liter rödbetsspad
2 dl ättiksprit
3 dl socker
1 tsk hela kryddnejlikor

Gör så här:
1. Tvätta och rengör rödbetorna från jord och smuts.
2. Skär inte av spetsen och låt en del av blasten vara kvar.
3. Koka medelstora rödbetor halvt mjuka 20-30 min, små kortare tid.
4. Spola rödbetorna med kallt vatten och gnid av skal, rotspets och blastrester.
5. Sila rödbetsspadet genom kaffefilter och mät upp till 1 liter.
6. Blanda spadet med ättiksprit, socker och kryddnejlikor och koka upp.
7. Lägg tillbaka rödbetorna i den heta lagen och koka dem mjuka.
8. Skumma!
9. Lägg rödbetorna i rena glasburkar med het lag över som ska täcka. Sätt på lock först när det hela svalnat. Låt stå minst 24 timmar innan de äts.

Måste förvaras kallt. Håller sig då bra i 4-5 månader. Sedan kan de börja bli bruna.

Den djupröda färgen är vacker att se i en maträtt, men den är inte lika vacker när den fläckat ner allt som kommit i dess väg. Det kan se ut som om en massaker har ägt rum i köket om man inte är försiktig. I motsats till andra rotfrukter "blöder" de när skalet blir skadat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...