torsdag, juli 05, 2007

Pesto till pastan

Kryddväxter är tacksamma att odla. Det vet Lilla b som odlat massor av basilika i sitt växthus och därför efterlyser ett enkelt recept på Pesto.

Ibland kan det ju faktiskt bli för mycket av det goda och svårt att ta rätt på överflödet.INGREDIENSER:
1 kruka basilika
40 g valnötskärnor (alt. hasselnötter eller sötmandel)
50 g riven parmesan (eller varför inte använda lagrad svecia)
2 klyftor vitlök
2 krm örtsalt
½ tesked svartpeppar
ca 4 msk god olivolja (viktigast av allt!)

GÖR SÅ HÄR:
1. Krossa vitlöken med saltet
2. Riv sönder och mortla basilikabladen
3. Peppra och blanda alltsammans
4. Finhacka nötterna
5. Rör ner olja, nötter och ost.
6. Smaka av

Går det att frysa basilika?
Ja, faktiskt. Mortla eller mixa basilikan och blanda med olivolja så att konsistensen blir tjockflytande. Frys in i istärningslådor. När basilikakuberna har frusit, flyttas dom över till en större frysförpackning. Använd sedan kuberna till smaksättning av grytor, soppor, såser och salladdressingar - eller tina tärningarna och gör pesto. Låt aldrig pesto koka. Då försvinner en hel del smak och färg.

Mortla eller mixa?
Själv föredrar jag att krossa bladen i en mortel. Jag tycker konsistens, färg och smak blir bättre då. Italienska ordet "pesto" har med det svenska ordet "stöta" att göra. Så håller man på traditionerna är morteln det enda rätta. Ska man göra stora mängder pesto är nog en elektrisk apparat att föredra. Vill man ha en fastare pesto tillsätter man bara mer ost och nötter.

Min bästa basilika

18 kommentarer:

 1. Tackar så hjärtligt!!
  Fast jag blev lite full i skratt när jag läste: 1 kruka basilika.. Min basilika är så storväxt att bladen killar det tvååriga barnbarnet i nacken när hon står framför krukan... Det finns en bild lite längre ner på min blogg.
  Jag har odlat en sort som kallas Italienskt storblad från Runåbergs frö. Jäklars vilket storblad..
  Och vilka mängder pesto det kommer att bli.
  Jag tackar än en gång för receptet.

  SvaraRadera
 2. Riktig monsterbasilika, alltså. Du får verkligen äta dig mätt på pesto. Den lilla burk pesto vi köpte i Italien och som skedades teskedsvis över pastan smakade inte särskilt mycket.

  SvaraRadera
 3. Bra med ytterligare ett recept. Jag brukar använda mycket mer blad - men kanske onödigt mycket?

  Mortlar gör jag självklart. Har ärvt en bautastor mortel i grön kolmårdsmarmor, känner mig så härligt gammeldags när jag använder den.

  SvaraRadera
 4. Bloggblad: Har man mycket basilika kan man gott slösa med "kungen av örter". Örtkryddor odlade här uppe i Norrland får en kraftigare smak, tycker jag. Jag vet inte vad det beror på. Kanske beror det på att det är ljust dygnet runt.

  SvaraRadera
 5. Hi Karin, thanks for your comment on http://redirect.alexa.com/redirect?http://arisyulianta.blogspot.com

  Karin... thats a good point. As long as you use standard blogger template, alexa ranked Blogger website for your blog, but that's not a real rank for yours. It's better yo use pagerank checker to see the actual result.

  SvaraRadera
 6. Hi Publisher: Thanks for you explanation. I have migrated this blog to the New Blogger but I haven´t upgraded to a new layout template. Maybe I`ll do that, maybe not...

  SvaraRadera
 7. Nu har jag gjort mig en burk pesto. Den är betydligt godare och rundare i smaken än den köpta. Och lättgjord var den ju också. Jag är rent förbluffad.
  Till lunch blev den följeslagare till pasta. Ikväll kunde jag inte bärga mig utan den fick bli smörgåspålägg. Fasligt gott det också.
  Jag kommer att göra mycket pesto den här sommaren! Tack för recept!

  SvaraRadera
 8. Lilla B: Pesto (och tapenade också för den delen) är smaskens på mackor. Det tycker jag också.

  SvaraRadera
 9. Nu ä jag här igen! Oj, så tacksam för receptet. Jag kommer sannolikt att bli pestoförgiftad innan sommaren är slut!

  SvaraRadera
 10. Lilla B: Pestoförgiftad? Inte alls. Tänk istället på alla nyttigheter du får i dig. A-vitamin, K-vitamin, C-vitamin. järn, kalcium, mangan, magnesium, mangan och kalium.
  (Läs här så blir motivationen stor: http://www.whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85.eng.)

  SvaraRadera
 11. Färska örter är verkligen riktig lyx och så här på sommaren när man kan frossa i dem är det ju bara toppen! Pesto är en favorit och ytterligare ett recept är aldrig fel :)

  SvaraRadera
 12. Välkommen hem från Rom, Karin, och ett stort tack för kortet! (som finns på min blog...:)

  Pesto är ganska nytt för mig - men jag har basilika i en kruka - så nu måste jag prova!

  Fast idag ska jag på marknad i Junsele (och köpa kryddpåsar bl.a.)

  Allt gott!
  Smulan

  SvaraRadera
 13. Hej Smulan! Kortet du fick med posten köpte jag i Trastevere (och postade i Vatikanstaten). Många, långa promenader gjorde vi. I Trastevere fanns ju mycket sliten charm och små trevliga matställen. Där kunde man sitta länge och pusta ut i hettan. Den stadsdelen kändes som det "riktiga" Rom.

  Kryddpåsar, skriver du. Lokalt odlade kryddor?

  SvaraRadera
 14. Aradil: Kryddörter är ingenting jag kan frossa i. Det växer helt enkelt för dåligt där jag bor. (Har Växtzon VII, närmast före kalfjället, du vet).

  SvaraRadera
 15. Det lät ju förträffligt! Nu kan jag med mycket gott samvete nästan frossa i peston!

  SvaraRadera
 16. Den växtzonen känner jag till - där sitter jag just nu (hos mina föräldrar) ;)
  Mamma odlar några kryddor på altanen som växer så det knakar, bland annat basilika, persilja, oregano, koriander och citronmeliss. På friland kanske det är svårare dock...

  SvaraRadera
 17. Aradil: Jodå det går att odla en hel del även i växtzon VII, men det gör sig inte självt. Vi har lite andra förutsättningar.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...