måndag, november 23, 2009

Kronjuvelen på julbordet

Förr i tiden betydde julen oändligt mycket mer än den gör för oss idag. Det fanns ju ingenting som hette lagstadgad semester förrän på 30-talet utan folk slet ont året om. Julen med allt vad den innebar av mat och traditioner var belöningen. Fortfarande är julen i hög grad traditionens tid för många men vi behöver inte tillverka julbordets delikatesser själva om vi inte vill.

En del julmat gör avtryck i minnet. Min barndoms julskinka var aldrig benfri. Den var enormt stor och kom alltid från den hemslaktade grisen. Skinkan skulle ligga i en lag bestående av vatten, grovsalt och lite socker i 2-3 veckor före jul. Därefter vattnas ur ordentligt innan den kokades. Mamma använde aldrig salpeter i saltlagen och därför var skinkan grå när den var färdigkokt. Ingen tyckte det såg oaptitligt ut. Vi visste inte om någonting annat.

Pressbild: Ridderheims e-nummerfria julskinkaNumera är det inte lika viktigt som förr att koka julskinkan själv. Allt fler väljer den färdigkokta varianten. De flesta av de storsäljande skinkorna som funnits i butikerna under senare år har dessvärre också innehållit mer eller mindre onödiga tillsatser. Men nu har debatten kring E-numrens vara eller inte vara börjat ge resultat.

Under året som gått har Ridderheims lanserat ett nytt produktsortiment under samlingsnamnet Lilla Saluhallen. Ett litet företag som heter Jokkmokks Korv & Rökeri producerar de E-nummerfria skinkor som tas in i Lilla Saluhallens sortiment.

Gamla kunskaper i matframställning kombinerat med forskande resulterade i somras bland annat i den första svenska e-nummerfria skinkan (Fjällskinka). Nu lanserar Ridderheims även en färdigkokt julskinka utan E-nummer. Den innehåller skinka i helvara, cikoriarotfiber, acerolakörsbär, druvsocker och kryddor. Griljera får man förstås göra själv.

8 kommentarer:

  1. Vilken trevlig blogg du har!
    Jag är vegetarian sedan många år tillbaka men hittar trots det massor av inspiration. Tack!

    SvaraRadera
  2. Tack Teres. Det finns en del vegetariska recept på bloggen men de kanske inte är så lätta hitta. Jag vet det eftersom jag igår själv sökte efter ett vegetariskt pastarecept som jag trodde att jag lagt in här på bloggen. Men jag hittar det inte så jag får nog leta igenom min antecknade recept istället.

    SvaraRadera
  3. Vilka härliga barndomsminnen du har! Jag tror nog att den där grå-aktiga skinkan slår dagens färgade.

    SvaraRadera
  4. @Millan: Ja, jag är ju ursprungligen en bondjänta från Ångermanland som växte upp på 40- och 50-talet med en respektfull behandling av de djur som gav oss maten på bordet.

    SvaraRadera
  5. Hej Karin. Blir verkligen sugen på riktig julskinka nu.
    En som har en riktigt fin fettrand. Har varit utan griskött i två månader nu, men på torsdag är jag hemma i snön, förhoppningsvis har den kommit då..
    Då blir det skinka kan jag lova :)

    SvaraRadera
  6. Hej Birgitta: En "skinkstut" kan jag bjuda på när du kommer hem:) Snön däremot, den lyser med sin frånvaro.

    SvaraRadera
  7. Hej Karin
    Tack frö din kommentar i min blogg. Denna julskinka hade vi idag till middag och jag kan meddela att den är mycket fin och god.

    Hoppas du har haft en fin första advent.

    SvaraRadera
  8. @Nadja: Jag tror dig. Den kokta e-nummerfria Ridderheimsskinkan som lanserades tidigare i år, tyckte vi väldigt mycket om.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...