måndag, februari 21, 2011

M som i morotsmarmelad

Nu vet jag vad en del tänker: Morotsmarmelad??? Kan det funka?
Säkert finns det en och annan som höjer förvånande på ögonbrynen och anser att en grönsak som morot måste väl ändå vara en helt osannolik ingrediens i marmelad.

Morotsmarmelad













Minnesgoda Halv åtta hos mig-tittare kommer säkert ihåg den glade bankmannen Rickard från Stockholm som serverade sina gäster en getosttoast med morotssylt till förrätt. På hans meny stod det visserligen "Chèvretoast med mango chutney", men när han handlade ingredienserna blev det ett impulsköp av en burk morotssylt i stället för mango chutney.

Nu har jag testat att göra den förrätten med hemlagad morotsmarmelad. Det hela blir en synnerligen god och lite annorlunda förrätt som jag varmt rekommenderar. Receptet finns här: Chèvretoast

Så här gjorde jag morotsmarmeladen.
Volym: ca 8 dl

· 500 g ekologiska morötter
· 4 dl vatten
· skal och saft av 1 citron
· skal av 1 apelsin
· 500 g strösocker

Skrubba morötterna rena och skär dem i bitar.
Koka dem mjuka i vattnet och sila ifrån kokspadet.
Mixa morötterna med fruktskalen och en del av kokspadet.
Häll massan i en kastrull och låt den koka ihop lite.
Tillsätt socker och citronsaft.
Koka 15-20 minuter eller tills massan får fast konsistens.
Rör precis hela tiden annars bränner det fast.

För mycket socker? Den som vill ha lättsockrat kan minska sockermängden ner till hälften. Frys istället in marmeladen i små förpackningar så slipper du använda konserveringsmedel.

Att moroten är en rotfrukt, det kan vi som talar något av de skandinaviska språken vara tämligen överens om och en rotfrukt är väl en grönsak och inte en frukt? Eller?

Nu är det så att inom EU existerar särskilda regler för de varor som produceras och saluförs under namnet sylt, gelé och marmelad. Såna produkter måste ha ett visst procentuellt innehåll av frukt.

Det noterades att det fanns ett och annat europeiskt land som producerade och sålde en vara som hette morotsmarmelad. Att tillverka och sälja marmelad som till största delen innehöll en grönsak gick ju inte an. Moroten blev alltså, utan egen förskyllan, en politisk fråga och hamnade på EU:s bord.

EU valde då att definiera den som frukt i ett direktiv som rörde sylt, gelé och marmelad... Där nämns också bl a att tomater, ätliga delar av rabarberstjälkar, sötpotatis, gurkor och pumpor ska betraktas som frukt.

Så gränsen mellan vad som kan kallas frukt och grönsak är synnerligen tänjbar. Att begreppen är röriga beror till stor del på att ordet grönsak inte har någon bestämd botanisk definition. Det har däremot frukt. Frukt finns på gömfröiga växter och innehåller frön. Grönsaker å andra sidan kan vara både det ena och det andra - blad, blommor, rötter, stjälkar och frukter.

Av allt det här kan jag inte dra annan slutsats än att det är växtens användning som avgör om och när vi ska betrakta den som en frukt eller en grönsak. Testa att göra morotsglass. Gott och annorlunda. Recept finns här på ica.se: Morotsglass med kanel

7 kommentarer:

  1. Ja det minns man det programmet med bankmannen Rickard. Får lita på din rekommendation och testa detta vid tillfälle :-).

    SvaraRadera
  2. Foodelicious: Jag gissar att morotssylten som bankmannen Rickard köpte var gotländska Widegrens Gårds prisbelönta som smaksatts med ingefära och chili. Den finns tyvärr inte att köpa överallt.

    SvaraRadera
  3. Sv. Det har du helt rätt i. =)

    SvaraRadera
  4. Den där marmeladen är jag sugen på. Ska nog göra halv sats (vi äter inte så mycket sånt) å prova. Är väldigt förtjust i morötter!

    Trevlig helg Karin!
    kram

    SvaraRadera
  5. Vad bra att du receptet på hemmalagad! Denna ska jag absolut göra :)

    SvaraRadera
  6. När vi gjorde morotsmarmelad hade vi kanel och citron i, riktigt gott blev det. Fast vi tar och provar denna också, kul med andra sorters recept oxå!

    SvaraRadera
  7. Telia har, av någon för mig okänd anledning, orsakat ett avbrott i internettrafiken hos oss och därför har jag inte kunnat komma ut på nätet på 1½ dygn. Nu är felet fixat och jag kan surfa igen.

    Lena: Själv äter jag inte heller så ofta marmelad till vardags. Det är för sött. Men jag vill gärna ha minst en, gärna ett par olika sorter på en ostbricka.

    Sandra och Mårtenssons: Widegrens gård har ett annat recept på sin hemsida som verkar intressant. Den marmeladen kokas och mixas på 1/2 kg apelsiner och 1/2 kg morötter + 1 kg syltsocker + 3 dl vatten + ½ dl finhackad och syltad ingefära. Måste jag nog testa någon framöver.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...